Monday, April 9, 2018

Perlesøsteren - Lucinda Riley



























  • Engelsk
  • 6.-8. april
  • 704 sider
  • Originaltitel: The Pearl Sister

Fjerde bind i Rileys søstersaga udkom allerede for nogle måneder siden; men nu har jeg jo de tre første bind i det lidt mindre paperback-format - og så er der ikke andet for end at vente. Nu er der jo heldigvis mange - og langt bedre - romaner at læse i mellemtiden. Men hendes er god underholdning ... skal vi ikke bare sige det?

Men jeg styrtede jo alligevel ned for at hente den i torsdags, da den var i butikkerne. Og fredag, da jeg havde afsluttet en anden bog torsdag, var det jo oplagt at gå igang med den. Hurtigt overstået som de tre andre - det er konsekvent tre eller fire dages læsning selvom de er ret tykke. Men intellektuelt udfordrende er de jo ikke ligefrem.

Den fjerde søster er den lidt 'underlige' - hende, der har hængt sammen med Star, hvis historie vi fik i tredje bind. De to har altid været hinandens falske tvilling - CeCe talte for Star; og Star ordnede praktiske ting for den ordblinde CeCe.

Nu har Star jo fundet sin vej i sit nye liv, og fundet sin familie - og CeCe er temmelig bitter. Hun havde måske regnet med, at de skulle være sammen livet igennem og i al sin vrede pakker hun en rygsæk og tager til Thailand. Det er kun et stop på vejen til Australien, hvor hendes ledetråde peger hen - men opholdet i Thailand bliver lidt længere end planlagt. CeCe møder en fascinerende men hemmelighedsfuld mand, selvom læseren skal forstå, at fysisk intimitet ikke siger hende meget.

Det ender lidt klodset, da det viser sig, at manden er eftersøgt for bankkriminalitet - og CeCe af vanvare får hans foto på forsiden af alverdens aviser.

Men inden afrejsen fra Thailand har han givet hende en bog om den kvinde, som faderen ligeledes havde nævnt som ledetråd - og her er vi så tilbage i den rammefortælling, som er gennemgående i alle romanerne.

Denne gang tages vi tilbage til Skotland i 1906, hvor den unge Kitty, som er præstedatter, bliver udvalgt til at ledsage en af byens velstående kvinder på en rejse til Australien.
Her kommer hun til Broome - en mindre by, som lever af perlefiskeri - ikke mindst drevet af byens rige Mercer-familie, hvor de to tvillingesønner hurtigt begynder at kæmpe om Kittys gunst.

Hun gifter sig med den ene; og det viser sig at blive skæbnesvangert for hele familien - og hele den historie vi kommer til at følge op til efter 2. Verdenskrig. Der er rigeligt med drama og spænding, og som i de andre bøger er denne historie afbrudt af den nutidige historie. Det betyder, at læseren indimellem skal væben sig lidt med tålmodighed - men på den anden side er man jo hurtigt igennem bogen.

I den nutidige historie inddrages vi i aboriginal-kunst, som ikke er særligt kendt for mig - og denne del var selvfølgelig spændende. Jeg tjekkede selvsagt samtidig diverse kilder for at se malerier og kunstnere, der omtales - og det bliver næppe kunst jeg vil rejse rundt for at se. Men det er selvfølgelig relevant i forhold til denne historie, hvor CeCe er af blandet blod og den historie er en væsentlig del af den australske kulturarv; og ikke uden gnidninger som i alle samfund, hvor racer er begyndt at blandes.

CeCe er allerede kunstner, men kan ikke rigtigt finde sit ståsted. Det finder hun ude i den australske ørken, hvor hun samtidig optrevler familiens mysterie. Derudover møder hun en ung kvinde, Chrissie, som erklærer hende sin kærlighed. Her er bogen lidt pudsig, synes jeg.

Jeg har allerede tidligere nævnt, at der jo er grænser for, hvor mange konstellationer forfatteren kan komme op med - det gælder både deres familieforhold men også deres nyfundne liv. Nogle kan finde forældre eller søskende - eller bedsteforældre. Nogle kan selv blive forældre eller møde deres livs store kærlighed - i form af en mand eller en kvinde.

Men netop at det er en kvinde er åbenbart ikke så nemt at håndtere; hvor de andre bøger har beskrevet den intime relation langt mere lidenskabeligt og/eller romantisk, så er homoseksualiteten (eller biseksualiteten) langt mere overfladisk. Om det er for ikke at støde en sikkert ret konservativ målgruppe af læsere er svært at sige? Måske ville det ødelægge chancerne for succes på et omfattende puritansk marked som USA?

Overordnet set er det jo bare en god historie; man bliver grebet af at forstå, hvordan det hele hænger sammen og hvad der sker videre i søstrenes liv. Man undres over, hvordan og hvornår den sidste søster kommer ind i billedet - og ikke mindst om faderen virkelig er død?

Men .... femte bind udkommer til november 2018; og så skal jeg sikkert vente til næste forår for at få den i samme format igen. Dertil kommer sjette og syvende bind, som jo ikke er skrevet endnu - med lidt held er man måske færdig om tre år? Jeg ville faktisk have ønsket, at jeg kunne læse dem alle en efter en. Det vil være mit råd til nye læsere - vent til hele serien er klar!

No comments: